Földön kívüli 3D nyomtatók

Földön kívüli 3D nyomtatók

Houston! Van egy kis gondunk!

Nem, ez nem az az ominózus mondat, amelyet Jack Swigert üzent az Apollo 13 fedélzetéről az irányítóközpontnak. De a 3D nyomtatás történelmébe szintén beleillett, egy hasonló helyzet.

A történet alapján ugyanis egy, a nemzetközi űrállomáson (ISS) elvégzendő szerelési művelethez nem volt megfelelő szerszám. Az ISS mérnökei gondos leírást készítettek a szükséges szerszámról, és leküldték az irányító központnak. Egy kis időt a földi mérnökök is gondolkodtak a tervezésen, majd ezután felküldték internetkapcsolattal a kinyomtatni szánt tárgy 3 dimenziós modelljének a fájlját. Ebből az asztronauták már saját maguknak is le tudták gyártani a szükséges eszközt, mivel az űrállomás fedélzetén már az előrelátó szemléletnek köszönhetően volt egy 3D nyomtató.

A NASA komolyan veszi ám a 3D nyomtatást, ugyanis egy olyan 3D printer kifejlesztésén is dolgoznak, amelynek a segítségével majd Pizzát nyomtatnak maguknak a hős Űrcowboyok. Hiszen a mérnökök is esznek néha :) SŐT! Olyannyira dolgoznak a 3D printerek rendszeresítésén, hogy a tervezett MARS bázisra alap felszereltségként szánja a 3D nyomtatót. Ennek segítségével nem kell majd az összes alkatrészt elvinni magukkal, elegendő lesz csupán az alapanyag. Megtervezik, és máris megvan a kívánt eszköz. Nemrégiben pedig a világ legkisebb, legkönnyebb satelitjét köszönhettük meg a 3D nyomtatók létezésének.

A 3D nyomtatók világának tehát valóban van jövője az űrben… is. De azért a Földön is lehet találni nekik feladatot bőven. Hiszen egy-egy eszköz, vagy alkatrészt mindig fog kelleni pótolni. És amit meg lehet műanyagból valósítani, azt a 3D nyomtatásra nyugodtan rá lehet bízni. A Plasticprint szívesen segít Önnek az igényei megvalósításában. Legyen szó akár egy alkatrészről, vagy akár egy egyedi formájú díszről.